Moda Tasarım Nasıl Bir Meslek

Moda Tasarım Nasıl Bir Meslek

Giyim sektöründe müşterinin beğenisine, zevkine hitap edecek farklı ve yeni temel giyim ihtiyacı ürünlerinin tasarımını yapan kişiye stilist denmektedir. Bu iş de stilistlik olarak adlandırılmaktadır. İşini başarı ile yapan stilistlere toplum “Moda akımlarına yön veren kişi” anlamına gelen ve moda kelimesinden türeyen “Moda tasarımcısı” şeklinde tanıtabilmekte, isimlendirebilmektedir. Yani ayakkabı, kıyafet, aksesuar ve benzerini bulunduğu zamanın trendlerine uygun biçimde farklı, özgün ve benzersiz olarak tasarlayan kişilere moda tasarımcısı denir. Bu konuda bilgi almak ve merak ettiğiniz soruları sorabilmek açısından internet sayfalarını üzerindeki ilgili online firmalara bakabilir ve buradan detaylı bir şekilde inceleme yapabilirsiniz.


Nasıl Moda Tasarımcısı Olunur?

Bu iş için belirli eğitimler almak gerekir. Özellikle üniversitede bu konu ile ilgili eğitim almak önemliyken bunun dışındaki sertifika programlarına katılmak ve benzeri de önemlidir. Moda tasarımcısı olmak için üniversitede Moda Tasarımı bölümü ya da Tekstil Teknolojileri ve Tasarım bölümünde dört yıllık eğitim alınabilmektedir. Ayrıca moda tasarımcısı olmak için kendine ait moda vizyonu olmalı. Özgün ve kullanışlı tasarımlar yapılmalıdır. Bazen desenlerdeki, bazen kumaşlardan, bazen renklerdeki ufak farklılıkları bile anlayabilecek dikkat ve bunlar ile ilgili oluşturulacak bilgi birikimi olmalı. Ve de bazı bilgisayar programlarını ve grafik düzenleme programlarını da iyi bilmesi gerekmektedir.

Moda Tasarımcısı Ne Yapar?


Moda tasarımcıları genel olarak dikiş ve üretim kısmından sorumlu değilken tasarım, çizim, kumaş ve desen belirlenmesi, çizimi ve de tasarımın üretimi ile ilgili talimat vermek görevlerindendir. Ayrıca moda tasarımcısının dünya genelinde oluşan moda akımlarını ve trendlerini takip etmesi, bilmesi gerekmektedir. Tasarladıkları kıyafetler ve benzeri için kreasyonlar hazırlarlar. Ve bu kreasyonlar için de uygun temalar belirlerler. Yaptıkları prototip bir tasarım üzerinden ürün tanıtımı belirlemek, bazen kumaş örnekleri almak ve üretim aşamasını yakından takip etmek de onların sorumluluklarındandır. Bazen de kendi tasarladıklarını satmak için pazarlama amaçlı butikler ya da satış noktaları açabilirler. Veya da acenteler ve bayiler ile de anlaşmalar imzalanabilir. Bazı zamanlarda da tasarlanan ürünün hedef kitlesi ile alakalı araştırma ve inceleme yapmaları gerekebilir. İşlevsel ve farklı fikirler bulup bilgisayarda ya da elle onların tasarımını yapmalıdırlar. Kumaş, desen ve renk hakkında yeterince bilgili olmalılar ve tasarımları için doğru tercihleri yapmalıdırlar.